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UNIFIED INTERPRETATION OF SOLAS CHAPTER II-1 

1  The Maritime Safety Committee, at its eighty-seventh session (12 to 21 May 2010), 
with a view to providing more specific guidance for application of the relevant requirements of 
the 1974 SOLAS Convention, approved a unified interpretation of SOLAS regulation II-1/2.14, 
prepared by the Sub-Committee on Stability and Load Lines and on Fishing Vessels Safety, 
at its fifty-second session. 

2 The Maritime Safety Committee, at its 105th session (20 to 29 April 2022), agreed to 
amend the above unified interpretation by incorporating interpretations for SOLAS 
regulations II-1/5.4 and II-1/5.5, prepared by the Sub-Committee on Ship Design and 
Construction, at its eighth session (17 to 21 January 2022).  

3 The Maritime Safety Committee, at its 107th session (31 May to 9 June 2023), in order 
to clarify the documentation which is necessary to support an Administration or a recognized 
organization (RO) in verifying compliance with SOLAS regulation II-1/3-8, as well as to provide 
clarification for pressure testing of penetrations in watertight divisions after a fire test 
(SOLAS regulation II-1/13.2.3), approved amendments to MSC.1/Circ.1362/Rev.1, prepared 
by the Sub-Committee on Ship Design and Construction, at its ninth session. 

4  Member Governments are invited to use the annexed unified interpretations as 
guidance when applying relevant provisions of SOLAS chapter II-1 and to bring them to the 
attention of all parties concerned. 

5 This circular revokes MSC.1/Circ.1362/Rev.1. 

*** 
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ANNEX 

UNIFIED INTERPRETATION OF SOLAS CHAPTER II-1 

Regulation 3-8 

SOLAS regulation II-1/3-8, as amended by resolution MSC.474(102) reads: 

"Regulation 3-8 

Towing and mooring equipment 

1 Paragraphs 4 to 6 of this regulation apply to ships constructed on or 
after 1 January 2007. 

2 Paragraphs 7 and 8 of this regulation only apply to ships: 

.1 for which the building contract is placed on or after 1 January 2024; or 

.2 in the absence of a building contract, the keel of which is laid, or which is at 
a similar stage of construction on or after 1 July 2024; or 

.3 the delivery of which is on or after 1 January 2027. 

3 This regulation does not apply to towing arrangements provided in accordance with 
regulation 3-4. 

4 Ships shall be provided with arrangements, equipment, and fittings of sufficient safe 
working load to enable the safe conduct of all towing and mooring operations associated with 
the normal operation of the ship. 

5 Arrangements, equipment and fittings provided in accordance with paragraph 4 above 
shall meet the appropriate requirements of the Administration or an organization recognized 
by the Administration under regulation I/6.1 

6 Each fitting or item of equipment provided under this regulation shall be clearly 
marked with any limitations associated with its safe operation, taking into account the strength 
of the supporting ship's structure and its attachment to it. 

1 Refer to the Guidance on shipboard towing and mooring equipment (MSC.1/Circ.1175) for ships constructed 

on or after 1 January 2007 but before 1 January 2024 and the Guidance on shipboard towing and mooring 
equipment (MSC.1/Circ.1175/Rev.1) for ships constructed on or after 1 January 2024. 
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7 For ships of 3,000 gross tonnage and above, the mooring arrangement shall be 
designed, and the mooring equipment including lines shall be selected, in order to ensure 
occupational safety and safe mooring of the ship, based on the guidelines developed by the 
Organization.2 Ship-specific information shall be provided and kept on board.3 

8 Ships of less than 3,000 gross tonnage should comply with the requirement in 
paragraph 7 above as far as reasonably practicable, or with applicable national standards of 
the Administration. 

9 For all ships, mooring equipment, including lines, shall be inspected and maintained 
in a suitable condition for their intended purposes.4" 

Interpretation 

1 The expression "all ships" in SOLAS regulation II-1/3-8.9 means ships constructed 
before, on, or after 1 January 2009 in accordance with SOLAS regulation II-1/1.3.3II-1/1.1.3.2. 

2 Irrespective of the scope of review by the Administration or a recognized organization 
(RO), as clarified below, for ships covered by the application provisions described in SOLAS 
regulations II-1/3-8.1 and II-1/3-8.2, as amended by resolution MSC.474(102), owners and 
designers should comply with the: 

.1 Revised guidance on shipboard towing and mooring equipment 
(MSC.1/Circ.1175/Rev.1); 

.2 Guidelines on the design of mooring arrangements and the selection of 
appropriate mooring equipment and fittings for safe mooring 
(MSC.1/Circ.1619); and  

.3  Guidelines for inspection and maintenance of mooring equipment including 
lines (MSC.1/Circ.1620),  

footnoted in SOLAS regulation II-1/3-8, in its entirety, and ensure that appropriate measures 
are taken to mitigate any occupational risks arising from deviations. 

3 While applying the requirements of SOLAS regulation II-1/3-8.4 to 
regulation II-1/3-8.6 and SOLAS regulation II-1/3-8.8, for ships of less than 3,000 gross 
tonnage, the following is recommended: 

.1 the "Towing and mooring arrangements plan" should be provided for 
information, where the winch brake holding capacities should be included in 
addition to the information provided in section 5 (Towing and mooring 
arrangements plan) of the annex to MSC.1/Circ.1175/Rev.1. A technical 
specification document of the mooring lines supplied with the ship should be 
provided for information. The manufacturers' recommended minimum 
diameter D of each fitting in contact with the mooring lines and the Line 
Design Break Force (LDBF) of the mooring lines should be included in the 
document; 

2 Refer to the Guidelines on the design of mooring arrangements and the selection of appropriate mooring 

equipment and fittings for safe mooring (MSC.1/Circ.1619). 

3 Refer to towing and mooring arrangement plan in the Guidelines on the design of mooring arrangements 

and the selection of appropriate mooring equipment and fittings for safe mooring (MSC.1/Circ.1619). 

4 Refer to the Guidelines for inspection and maintenance of mooring equipment including lines 

(MSC.1/Circ.1620). 
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.2 for confirmation of the appropriate selection of mooring line, the properties of 
mooring lines related to LDBF and bend radius (D/d ratio) should be 
submitted to the Administration or the RO. A warning should be provided that 
the wear rate of lines may be higher for lower diameter (paragraph 5.6 of 
MSC.1/Circ.1620); and 

.3 at delivery of the ship, the Administration or the RO should confirm that the 
towing and mooring arrangements plan is provided on board. 

4 While applying the requirements of SOLAS regulation II-1/3-8.4 to 
regulation II-1/3-8.6 and the SOLAS regulation II-1/3-8.7, for ships of 3,000 gross tonnage and 
above, the following is recommended in addition to those specified under paragraph 3 of this 
interpretation: 

.1 a document should be provided by the designer for information and as a 
supplement to the towing and mooring arrangements plan, confirming that 
MSC.1/Circ.1619 has been considered. The document should explicitly state 
that the deviations, if any, were unavoidable; 

.2 deviations should be recorded (paragraph 6.1 of MSC.1/Circ.1619), 
justification and suitable safety measures should be provided (paragraph 6.2 
of MSC.1/Circ.1619) in the supplement to the towing and mooring 
arrangements plan. A reference to the supplement should be included in the 
towing and mooring arrangements plan (paragraph 6.3 of MSC.1/Circ.1619); 

.3 if deviations are not found necessary, and the supplement is not needed, 
then this should be mentioned explicitly in the towing and mooring 
arrangements plan; 

.4 the mooring winchesʹ brake holding capacities should be less than 100% of 
the Ship Design Minimum Breaking Load (MBLSD) (paragraphs 5.2.3.3 
and 5.2.4 of MSC.1/Circ.1619). The winches should be fitted with brakes that 
allow for the reliable setting of the brake rendering load; and 

.5 at delivery of the ship, the Administration or the RO should confirm that the 
towing and mooring arrangements plan and the supplement describing 
deviations and suitable safety measures is provided on board. 

5 While applying the requirements of SOLAS regulation II-1/3-8.9, the following should 
be complied with, and compliance should be confirmed by the surveyor at the initial survey for 
new ships or at the first annual survey for the issuance of the Cargo Ship Safety Construction 
Certificate or renewal survey for the issuance of the Passenger Ship Safety Certificate 
after 1 January 2024 for existing ships: 

.1 procedures for mooring operations, inspection and maintenance of mooring 
equipment, including mooring lines, should be established and available on 
board (paragraph 3.1 of MSC.1/Circ.1620), taking into account industry 
practices (section 7 of MSC.1/Circ.1620); 

.2 procedures to allow the identification and control of mooring lines, tails and 
associated attachments should be established and available on board 
(paragraph 3.3 of MSC.1/Circ.1620); 
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.3 the periodic inspection of mooring lines, mooring line tails and associated 
attachments should be included in the onboard maintenance plan or 
equivalent maintenance management system (paragraph 4.1.1 of 
MSC.1/Circ.1620); 

.4 manufacturersʹ criteria for replacement of mooring lines should be available 
(paragraph 4.3.1 of MSC.1/Circ.1620); 

.5 records of the original design concept, equipment, arrangements and 
specifications should be available on board (paragraph 4.4.4 of 
MSC.1/Circ.1620). For ships the keels of which were laid before 1 January 
2007 and without appropriate documentation, owners may establish the 
MBLSD for mooring based on the safe working load of mooring equipment 
provided on board. If no safe working load is specified, then owners are 
advised to check strength of mooring equipment and their supporting hull 
structure based on MSC.1/Circ.1175/Rev.1 and determine MBLSD based on 
actual capacity of the equipment and their supporting hull structure on board. 
Manufacturers' test certificates for mooring lines, joining shackles and 
synthetic tails should be kept on board and properly linked back to the 
equipment, if available (paragraph 6.2 of MSC.1/Circ.1620); and 

.6 a document should be provided on board for gathering the information above 
and describe how the information listed above is filed and collected. 

6 While applying the requirements of SOLAS regulation II-1/3-8.9, the following should 
be complied with, and the compliance should be confirmed by the surveyor at the periodical 
survey for endorsement/issue of the Cargo Ship Safety Construction Certificate or the renewal 
survey for the Passenger Ship Safety Certificate after 1 January 2024 for existing ships: 

.1 the records of inspection and maintenance of mooring equipment and 
inspection and replacement of mooring lines, since the last periodical survey, 
should be kept updated and available on board (paragraphs 4.4.3 and 6.1 of 
MSC.1/Circ.1620). 




